Hvite Eldorado, svarte byrdeer en fortelling om to unge menns ferd gjennom et Kongo herjet av borgerkrig. Boka er fortalt med fabelens språk, og den fargerike fortellingen omfatter legender og eventyr.


“I denne bemerkelsesverdige romanen leverer Boneza en sjelden prestasjon: han informerer uten å dømme og opplyser uten å forkynne. I disse turbulente tider for Afrika der neokolonisering er i full fremmarsj og for det meste fraværende fra offentlig debatt, gjør Boneza det mulig for lesere av alle bakgrunner å forstå uten at han utdeler skyld.
Vi befinner oss i en gammel lastebil som krysser et lumskt område på vei til drømmen om makeløs velstand, deretter må vi passe på hver minste bevegelse for å unngå å bli henrettet av rebellene som har bortført oss, eller vi må forholde oss til kompliserte forretningstransaksjoner midt i jungelen… og vi tror ham, vi føler at vi var der. En av grunnene til denne troverdigheten er at Boneza har selv opplevd de fleste situasjonene som beskrives så godt i denne romanen.
De av oss som nyter godt av fordelene fra coltan og andre mineraler i våre mobiltelefoner, datamaskiner eller høyteknologisk medisinsk utstyr, så vel som de som lider under undertrykking og utnyttelse, enten vi bor i Afrika eller et annet sted på planeten, vil vi kunne relatere oss til Bonezas hovedbudskap i denne romanen: vi er alle mennesker, vi er dypt tilknyttet hverandre, og vi kan få til noe bedre enn dette.”
- Olivier Urbain, Ph.D. direktør, Toda Institute for Global Peace and Policy Research Founder og direktør, Transcend: Art & Peace Network.

Men boka er ikke bare dette. Boka handler også om dagens Kongo, om politikk og om coltan. Coltan er en viktig bestanddel i blant annet mobiltelefoner og PlayStation, og dermed er dette en historie som angår oss alle, enten vi vil det eller ikke. Sannsynligvis vil vi det ikke, for den virkeligheten som beskrives i boka er en ubehagelig virkelighet vi er med på å holde ved like gjennom vårt forbruk.


Raïs Neza Boneza


er poet og aktivist . Han ble født i1979 i Katanga-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo (tidligere Zaire). Han bruker sitt kunstneriske uttrykk som et middel for konfliktshandtering og for å opprettholde mental velvære, åndelig vekst og helbredelse. Han har reist omfattende rundt verden som foreleser og rådgiver for ulike institusjoner, frivillige og humanitære organisasjoner.

Kjøpe boka ?

"Hvite Eldorado, svarte byrde" koster kr 200,- og kan kjøpes, eller iallfall bestilles, hos alle bokhandlere.

Du kan også få den portofritt tilsendt ved å betale til Vipps til 97 659 832 ), eller via Paypal:

Husk å oppgi navn og adresse !


Regnbueforlaget