Boka om Jesidiene er kommet!

Påfuglengelens folk

omslaget til boka

Jesidiene er en etnisk og religiøs minoritet som oppsto for 800 år siden i det nordlige Irak, og spredte seg til store deler av Midtøsten og Kaukasus.

De har utviklet en særegen religion der påfuglengelen Melek Tawus er Guds stedfortreder på jorda.
Jesidiene har en rik muntlig tradisjon, i form av sanger og fortellinger som framføres av hellige skalder, kevalene. Disse tekstene har inntil nylig vært holdt hemmelig for utenforstående.

Muslimer og kristne anser jesidiene som skitne djevledyrkere, og har hyppig utsatt dem for såvel diskriminering som massakre. Det var pådenne bakgrunnen den såkalte Islamske Stat i 2014 gikk til angrep på jesidienes landsbyer rundt Sinjarfjellet. Tusenvis av menn ble drept og mange tusen kvinner gjort til slavinner. Hundretusener som ble drevet på flukt bor fortsatt i flyktningeleire, mange har funnet veien til andre verdensdeler, også til Norge.

Jesidienes situasjon er idag preget av konflikter mellom mektige politiske og militære aktører. Styrker fra nabostatene Iran og Tyrkia, og fra ulike kurdiske bevegelser søker alle å få kontroll over jesidiene og de områdene der de bor.

"Påfuglengelens folk" beskriver jesidienes politiske situasjon idag, og følgene av det islamistiske forsøket på folkemord.
Boka skildrer jesidienes religiøse og sosiale univers, og gjengir fortellinger fra deres rike mytologi.

Forfatteren setter dessuten jesidienes tro i et større perspektiv. Han graver på den ene side i de jesidiske tradisjonenes forhistorie blant iranske nomader, og viser på den annen side hvordan jesidismen er blitt fortolket blant satanister og New-age tilhengere i Vesten.

I siste del av boka gjengis gjengis for første gang flere av de hellige hymnene på norsk.

Jan B Vindheim:
Påfuglengelens folk - jesidienes historie, religion og politikk
198 sider, innbundet.
Kolofon Forlag
ISBN 978 82 300 2455 3
Påfuglenglens Folk koster kr 390 i bokhandelen.
Vi sender den til deg for bare kr 340 !
Du kan betale slik det passer deg (men husk å oppgi adresse!) :

VIPPS til 97 659 832

ellerLes mere om jesidiene her:
Yezidienes hellige dal
Påfuglengelens flukt
Ikke glem folkemordet på jesidieneRegnbueforlaget